Odškodnina za padec na delu ali poledeneli površini

padec na ledu ali pločniku

ODŠKODNINA ZARADI PADCA NA LEDU OZIROMA POLEDENELI JAVNI POVRŠINI

Nemalokrat se v zimskem času zgodi, da nam na ledu, zasneženih ali poledenelih površinah rado spodrsne in ob tem utrpimo padec, poškodbe ali katere druge nevšečnosti.

V tokratnem članku z naslovom »Odškodnina zaradi padca na ledu oziroma poledeneli javni površini« vam bomo podali vse potrebne podatke, koristne informacije ter napotke, v primeru, da ste se tudi sami poškodovali na ledu, snegu ali poledeneli javni površini. Izjemno pomemben podatek, katerega se žal večina ljudi ne zaveda, je ta, da nam v takšnem primeru, po zakonu pripada odškodnina zaradi padca na ledu oziroma poledeneli javni površini in je vsekakor pravilna odločitev, da svojo pravico izkoristite in se za odškodnino tudi odločite.

Kaj se šteje kot javna površina?


Javna površina je vsaka površina javne rabe, namenjena vsem in pod enakimi pogoji, kot so javne zelene površine, pločniki, sprehajalne cone za pešce, odprti odtočni kanali, trgi, parki, igrišča, območja javnega prometa, odseki javnih cest, ki potekajo skozi naselje in tako dalje. Predvsem pločniki ob občinskih cestah, pločniki znotraj naselij in pločniki zunaj naselij so tista mesta, kjer se največkrat pripetijo omenjene nesreče.

Kdo je odgovoren za čiščenje in vzdrževanje javnih površin?


Vzdrževanje in čiščenje javnih površin je odgovornost, ki po zakonu pripada posamezni občini na svojem področju oziroma državi, če gre za javne državne površine (državna infrastruktura), oziroma koncesionarjem (če je tako določeno v pogodbi), kot so zimske službe, katere je občina oz država najela za ta namen . Redno vzdrževanje, čiščenje ter skrb za prehodnost in varnost pri uporabi tovrstnih javnih površin sodi med obvezne javne službe, ki jo ponavadi opravljajo zunanji izvajalci zimskih služb. Občina oziroma država je torej tista, ki je v prvi vrsti odškodninsko odgovorna za poškodbe, ki se nam lahko zgodijo na tovrstnih javnih površinah, zaradi katere nam pripada odškodnina zaradi padca na ledu oziroma poledeneli javni površini. V drugi vrsti pa je odškodninska odgovornost na strani podjetja, ki je zadolženo za vzdrževanje javne površine, na kateri se je zgodila nesreča. Nesreča na javni površini ni tako redka, kot bi si mislili.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Kako ukrepati v primeru poškodbe zaradi zdrsa na ledu?


Pomembni podatki in koristni napotki o tem kaj vse moramo vedeti, če se je tudi vam zgodila nesreča na ledu, zasneženi ali poledeneli površini in ste ob tem utrpeli poškodbe ali katere druge nevšečnosti, za katere vam pripada odškodnina zaradi padca na ledu oziroma poledeneli javni površini so naslednji;
  • Občina in podjetja za vzdrževanje javnih površin imajo svojo odgovornost načeloma zavarovano pri zavarovalnici iz česar se črpa vaša odškodnina, ko se ugotovi, ali nosi odgovornost občina ali koncesionar, ki opravlja čiščenje in je to del sporazuma v pogodbi, ki jo ima koncesionar sklenjeno z občino,
  • če bi se sami lotili čiščenja pločnika in se pri tem poškodovali, bi se štelo, da ste izvajali aktivnosti na tuji površini, katera vam ni bila dovoljena in ste zato sami prispevali k nastanku škode in vam v tem primeru, odškodnina ali ne bi pripadala, ali pa bi bila zaradi sokrivde oziroma soprispevka ta nižja,
  • nesrečo je potrebno evidentirati in prijaviti policiji, da se opravi pregled kraja nesreče in napiše policijski zapisnik,
  • v primeru, da je delna krivda na strani oškodovanca in se ta dokaže, recimo primer neprimerne obutve (gumijasti škornji, visoke pete) ali nepremišljenega dejanja (hoja v zgodnjih jutranjih urah, ko pločniki še niso očiščeni) ali nepredvidevanja glede na nevarnost poledenelih površin ter potrebne previdnosti in pozornosti ob hoji po njem, se oškodovancu pripiše sokrivda, kar je lahko posledica ali zavrnitve odškodninskega zahtevka ali najpogosteje nižja odškodnina zaradi lastnega prispevka,
  • zaželjeno je da na kraju nesreče fotografirate kraj in okoliščine nesreče ter ob nastale poškodbe,
  • priporočljive in zaželjene so izjave prič,
  • za padce na zasebnih površinah odgovarja lastnik nepremičnine ali njen upravitelj, oziroma zavarovalnica pri kateri je bilo v času škodnega dokodka zavarovana odgovornost za poškodbe 3.osebe,
  • takoj ko je možno obiščite osebnega ali urgentnega zdravnika, s čimer se evidentirano dokaže, da je prišlo do poškodb, ki so izhodišče, ko vam pripada odškodnina zaradi padca na ledu oziroma poledeneli javni površini.
Nesreče so del vsakdanjega življenja in se lahko zgodijo vsakomur. Naša odgovornost je, da naredimo vse kar je v naši moči, da se izognemo nastanku nesreče, a včasih so vzroki zanjo izven našega dosega in nanje nimamo vpliva. Tako je tudi z padci in poškodbami nastalimi zaradi neočiščenih javnih površin, snega in ledu. In ravno tako je naša odgovornost in pravica, da si uredimo odškodnino, takrat ko nam pripada odškodnina zaradi padca na ledu oziroma poledeneli javni površini.

Da pa bi se izognili nadaljnim nepotrebnim nevšečnostim, izgubi časa, denarja in energije, vam svetujemo da odškodninki primer prepustite strokovnjakom, ki so specializirani na področju odškodnin in jim dovolite, da vam pomagajo, tako z nasveti, zbiranjem vse potrebne dokumentacije, oddajo vlogo za odškodninski zahtevek, morebitne pritožbe ter v vašem imenu uredijo najvišjo možno odškodnino.

Primer splošne pravne argumentacije:Opis poškodbe:

Oškodovanka je hodila po Oreški ulici. Oškodovanka je hodila s potrebno skrbnostjo, vendar je kljub pazljivosti stopila na ledeno ploskev, katere ni mogla videti, saj je bila prekrita s snegom. Vzrok nezgode je povsem izven domene ravnanja oškodovanke, saj je hodila s pazljivostjo kakršna se pričakuje od povprečno skrbnega posameznika. Oškodovanka je prav tako imela primerno zimsko obutev.


Pravna argumentacija:

V posledici dejstva, da je vaš zavarovanec zadolžen za vzdrževanje peš cone in javnih površin na Oreškem nabrežju in je vzdrževanje opustil, vsled česar je krivdno odgovoren za nastanek škode, saj bi moral zasnežene in poledenele pohodne poti ustrezno očistiti ali označiti oz. zavarovati, je vaša odškodninska odgovornost nesporna.Če vam torej pripada odškodnina zaradi padca na ledu oziroma poledeneli javni površini, je Visoka odškodnina Planinšec zagotovo vaša prava odločitev! Berite našo stran za več uporabnih informacij ali nas pokličite na 080 26 26.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodnina za padec na delu ali poledeneli površini 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26