Odškodninska odgovornost tretje osebe

Odškodninska odgovornost

ODŠKODNINSKA ODGOVORNOST
ZA POŠKODBO 


Odškodninska odgovornost za poškodbo pomeni, da je določena oseba odgovorna (fizična ali pravna oseba), za poškodbo povzročeni tretji osebi. Pri čemer mora poškodovani osebi izplačati denarni znesek kot denarno zadoščenje zaradi utrpele telesne poškodbe.

Odškodninska odgovornost za poškodbo je v večini primerov zavarovana, kar pomeni, da ima odgovorna oseba zavarovalno kritje in sicer za primer krivdne ali objektivne odgovornosti do tretje poškodovane osebe, ki je utrpela poškodbo zaradi krivdne ali objektivne odgovornosti odgovorne osebe.

Odškodninska odgovornost pri prometnih nesrečah

Pri prometnih nesrečah prevzame odškodninsko odgovornost zavarovalnica, pri kateri je povzročiteljevo vozilo zavarovano. V primeru neznanega povzročitelja ali nezavarovanega vozila prevzame odgovornost Slovensko zavarovalno združenje, ki določi pristojno zavarovalnico.

Odškodninska odgovornost pri poškodbi na delu

Pri poškodbah na delovnem mestu prevzame odškodninsko odgovornost zavarovalnica pri kateri ima delodajalec zavarovano civilno odgovornost za primer nezgode pri delu.

Odškodninska odgovornost za poškodbo na javnih površinah

V primeru poškodb na javnih površinah (cestišča, pločniku, parkirišča, javna stopnišča, itd.) prevzame odškodninsko odgovornost zavarovalnica, kjer ima občina, bodisi krajevna skupnost ali komunalno podjetje in ostali upravitelji javnih površin, zavarovano kritje za poškodbe tretje osebe, kot posledica nezgod, ki se zgodijo na predmetnih površinah.

V kolikor ni omenjenega zavarovalnega kritja, omenjene pravne osebe, vsekakor neposredno odškodninsko odgovarjajo. Enako velja tudi za delodajalce, vendar imajo skoraj vsi delodajalci tovrstno kritje zavarovano.

Vsekakor, pa mi kot vaš pravni zastopnik, predhodno preverimo obstoj zavarovalnih kritij in vas o tem tudi obvestimo, saj so pridobljene informacije pomembne za nadaljnji postopek izterjave odškodnine.

Odškodninska odgovornost za poškodbo na zasebnih površinah

V kolikor pa se nekdo poškoduje na zasebni površini (stanovanje, hiša, trgovina, gostinski lokal in ostali zasebni subjekti), se odškodnina pridobi na podlagi premoženjske police s katero je zavarovano premoženje, saj večina omenjenih zavarovalnih polic krije nastale poškodbe tretje osebe. V tem primeru ravno tako predhodno preverimo ali slučajno ni bilo zavarovanega kritja za poškodbo tretje osebe.

Odškodninska odgovornost zaradi ugriza psa

Tudi ugriz psa vključuje načeloma vsaka premoženjska polica, vendar le, če se je ugriz psa zgodil približno do 50 metrov od zavarovane nepremičnine lastnika ali imetnika psa. V teh primerih se vedno preverijo splošni zavarovalni pogoji, ki jih ima vsaka zavarovalnica zapisane na drugačen način.

Pri fizičnih napadih ni zavarovanega kritja in storilec odgovarja neposredno oškodovancu. Oškodovanec lahko tudi v tem primeru, če se je napad zgodil na delovnem mestu, na zasebni površini oziroma na kakšnem organiziranem dogodku, zahteva odškodnino od zavarovalnice, če je imela pravna oseba krito odgovornost za poškodbe tretje osebe.

Izpostavili smo najbolj pogoste primere nosilcev odškodninskih odgovornosti, saj obstaja še mnogo specifičnih primerov nastanka poškodb.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA VAŠ PRIMER? POKLIČITE NAS 24UR NA DAN NA NAŠO BREZPLAČNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Odškodninska odgovornost tretje osebe 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje
brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam
Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.
x
080 26 26