Poslovna škoda - Odškodnina za poslovno škodo

POSLOVNA ŠKODA - ODŠKODNINA ZARADI NASTALE ŠKODE

Kaj je premoženjska škoda?

Kadar je škodni dogodek stvar uničil ali poškodoval, se odškodnina zahteva iz naslova premoženjske škode.

Najpogostejši primeri premoženjskih škod so:

  • požar v hiši ali kakšnem drugem objektu;
  • toča, ki je uničila streho, pridelek ali kaj drugega;
  • poplava;
  • močan veter, ki uničuje zunanjost objekta;
  • snežni plaz;
  • poškodbe stvari večjih vrednosti z naklepnim dejanjem.

Vam je zavarovalnica prenizko ocenila nastalo materialno škodo za zgoraj omenjene situacije? 

Pri nastanku materialne škode je pomembno, da se nadomesti prvotno stanje. Zavarovalnice ponudijo odškodnino, ki je precej manjša od nastale škode. Mi vam lahko pomagamo v pritožbi.

Kako dosegamo večjo odškodnino za nastalo poslovno premoženjsko škodo?

Zahtevamo, da se to, kar vam ponuja zavarovalnica, takoj nakaže kot nesporni del. Za razliko do pravične oz. popolne odškodnine pa napišemo pritožbo.

Provizijo vzamemo le pri odškodnini, ki jo uspemo dobiti v pritožbi ali tožbi.

Od zneska, ki vam ga zavarovalnica že ponuja, ne vzamemo nobene provizije.

PRIMER: poplava v hiši ima naslednje posledice: 4 uničena vrata in uničen parketni pod. Vse je bilo iz kakovostnega materiala določene vrste. Zavarovalnica ne upošteva cene istega materiala in delovnih ur, ki jih bo izvajalec obnovitvene storitve računal.

Zavarovalnica vam naredi krivico, ker ni upoštevala cene istega materiala in delovnih ur za odstranitev škode in popravilo ali nadomestitev uničenih stvari. Pri tem se v obzir vzame celotna sanacija.

Parket je recimo stal 4 tisoč evrov, zavarovalnica pa prizna samo 2 tisoč evrov škode. Pomembno je, da se nadomesti prvotno stanje. Tudi, če določenih materialov ni več na tržišču, se gleda na podobne materiale istega kakovostnega razreda.

Veliko izvajalcev ima pri sanaciji celotne škode težave, recimo z odstranitvijo in vgradnji novih materialov. Računajo vam svoje delo, zavarovalnica pa vam ni priznala vseh ur in dodatnih komplikacij, ki so se pojavile pri sanaciji škode izvajalcem oz. obrtnikom.

Upošteva se vsa škoda - tudi posredna škoda, ki nastane kot posledica neposredno nastale škode.

Če se določenega dela nastale škode ne da popraviti, se šteje za trajno posledico, kar pomeni izgubo vrednosti celotne nepremičnine ali premičnine. Razliko v zmanjšanju vrednosti nepremičnine ali premičnine dobimo povrnjeno v obliki odškodnine.

V vašem imenu bomo dokazali dejansko škodo in prikrajšanje pri dobičku, ki je zaradi škodnega dogodka izostal. Za vas bomo zahtevali denarno odškodnino za popravilo škode, izgubljeni dobiček in vse nevšečnosti, ki ste jih imeli zaradi nastanka škode.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?


Naš cilj je, da vedno uporabimo vsa razpoložljiva pravna sredstva in iztržimo najvišjo možno odškodnino.

V večini primerov premoženjske škode se zahteva denarna odškodnina oziroma ekvivalenca, kjer gre za nadomestilo uničene vrednosti stvari in zadoščenje. Potrebno je dokazati vrednost nastale škode, tako dejansko škodo, kot ostale nevšečnosti in stroške, ki so nastali pri izgubljenem dobičku.

Pri oceni izgubljenega dobička se upošteva dobiček, ki bi ga bilo mogoče utemeljeno pričakovati glede na normalen potek stvari.

Oškodovanec lahko proti povzročitelju škode vloži tudi restitucijski zahtevek, v katerem zahteva, da povzročitelj krije popravilo stvari.

Povračilo škode se odmerja po cenah na dan izdaje sodne odločbe (razen če zakon ne odreja drugače).

V primerih, ko gre za posebno priljubljenost, drage spomine in kakršnokoli drugo vrednost, ki jo je imela stvar za oškodovanca, je potrebno poudariti subjektivno merilo odškodnine zaradi posebnih okoliščin.

Možno je tudi, da ima uničena ali poškodovana stvar večjo ali posebno vrednost (živali, dresirane za nastop ali tekmovanje, živali za prehrano, stroji za izdelovanje izdelkov in drugo).

V nekaterih primerih premoženjske škode, je lahko vključena škoda tudi nepremoženjska (na primer poškodba telesa ali bolečina zaradi izgube dragega predmeta).

Pri premoženjski škodi gre torej za postopek ugotovitve škode na premoženju, kjer je potrebno v odškodninskem zahtevku natančno opredeliti oziroma navesti uničene ali poškodovane stvari.

Oškodovanec lahko zahteva institucijski zahtevek, kjer dokazuje bodoče, še ne nastalo stanje, ki bi mu sicer prineslo dobiček, a ga zaradi škodnega dogodka ne bo imel.

Vse to vam bomo uredili mi, v veliko pomoč pa vam bodo tudi naši brezplačni nasveti na telefonski številki 080 26 26.

Dobro je, če se zavedate, da vam zavarovalnice običajno (na podlagi ocene nastanka škode) ponudijo odškodnino, ki je največkrat vredna manj kot polovico tega, za kolikor ste bili prikrajšani.

Ljudje, ki so nevešči takšnih postopkov, pogosto vzamejo ponujeno, prepričani, da so dobili pošteno plačilo. V večini primerov to seveda ne drži.

Dovolite, da vam pomagamo. Vaša pravna pisarna Visoka odškodnina Planinšec.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Poslovna škoda - Odškodnina za poslovno škodo 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26