Prometna nesreča s pobegom

POBEG S KRAJA PROMETNE NESREČE IN ODŠKODNINA

Prometne nesreče se dogajajo na dnevni bazi. Ko se soudeleženca dogovorita o posledicah je škoda minimalna, lahko pa se zgodi, da soudeleženec ali celo povzročitelj prometne nesreče pobegne s kraja nesreče. Lansko leto je znotraj prometnih nesreč, ki so se zgodile v enem dnevu kar sedem primerov beležilo nesrečo s pobegom. V kolikor ste tudi sami pred kratkim beležili tak primer je pametno vedeti, da ni še vse izgubljeno z vidika uveljavitve škode na vašem vozilu. Če vas zanima odškodnina za prometno nesrečo kliknite tukaj.

Kaj je potrebno storiti v primeru pobega s kraja prometne nesreče?

Vsak udeleženec mora v primeru nesreče vedno najprej zavarovati in označiti kraj ter vozilo odstraniti s ceste, da ne ovira ostalih udeležencev v prometu. Najpomembnejši korak je takojšnja pomoč poškodovanim. Policijo je potrebno poklicati, če se soudeleženca ne moreta dogovoriti o nastali škodi, če obstaja možnost, da je soudeleženec v alkoholiziranem stanju, če soudeleženec pobegne s kraja nesreče ali če je materialna škoda velika. V kolikor zgornje trditve ne držijo, se lahko soudeleženca sama dogovorita, si izmenjata podatke in rešita nastalo situacijo s pomočjo evropskega poročila o prometni nesreči. Pomembno je tudi, da soudeleženec ostane na kraju prometne nesreče vse dokler ogled ni končan. V nasprotnem primeru (če soudeleženec kraj nesreče zapusti prej), lahko govorimo o prometni nesreči s pobegom.

Kakšna je kazen za pobeg iz kraja nesreče?

Voznik, ki pobegne s kraja prometne nesreče je za svoje dejanje s strani policije deležen 1200 eur kazni. Poleg denarne kazni prejme tudi 18 kazenskih točk.

Kaj pa za soudeleženca?


Policija reši večino primerov prometne nesreče s pobegom in kaznuje pobeglega soudeleženca. Pobeglemu začasno odvzame vozniško dovoljenje, hkrati pa mu da prepoved prihodnje vožnje. Pobegli s kraja nesreče po nesreči dobi tudi vabilo na zaslišanje na sodišče in poziv za plačilo sodne takse v znesku 30 eur. Pogoji o vrnitvi začasno odvzetega vozniškega dovoljenja so zapisani znotraj sklepa, poslanega s strani sodišča. Pobegli udeleženec mora plačati globo v roku 30 dni po prejemu sodbe sodišča, globa pa je lahko plačana tudi po obrokih. Namesto globe se lahko opravljajo tudi razna družbeno koristna dela, ki jih morajo na predlog pobeglega soudeleženca odobriti sodišče.

ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER?

Ali je v primeru nesreče s pobegom potrebno klicati policijo?

Odgovor na zgornje vprašanje je pritrdilen. Pomembno je, da nemudoma pokličete policijo (sploh če je nastala materialna škoda velika), slednja pa zapiše vaše podatke in podatke o poškodovanem vozilu. Ta korak je izredno pomemben, saj policijski zapisnik dokazuje, da niste krivi za prometno nesrečo. Dokazuje torej, da je za nastalo škodo kriv pobegli soudeleženec. Pri dokazovanju in olajšanju postopka obravnave odškodninskega zahtevka so dodatni plus tudi priče, ki so bile pri prometni nesreči s pobegom prisotne. Policijo je potrebno obvestiti tudi v primeru telesnih poškodb oškodovanca. Policija na kraju prometne nesreče s pobegom zbere vse potrebne informacije in dokaze, na podlagi katerih si kasneje zavarovalnica pomaga pri postopku odškodnine.

Kam vložim odškodninski zahtevek?

V primeru prometne nesreče s pobegom se (na isti način kot pri ostalih prometnih nesrečah) z odškodninskim zahtevkom zglasimo pri zavarovalnici. Slednja bo posredovala obrazec za odškodninski zahtevek Slovenskemu zavarovalnemu združenju. Oškodovanec lahko omenjenemu združenju odškodninski zahtevek posreduje tudi neposredno sam. Za nematerialno škodo po zakonu odgovarja Slovensko zavarovalno združenje s sredstvi Škodnega sklada. Škodni sklad krije stroške nematerialne škode ali materialne škode, v kolikor so posledice slednje velike.

Kako poteka postopek?

Postopek pri obravnavanju škode z naslova nesreče s pobegom je enak kot uveljavljanje škode iz naslova nezavarovanega vozila. Po prejemu odškodninskega zahtevka, Slovensko zavarovalno združenje evidentira neznano vozilo, zbere potrebne podatke o pobeglem vozilu in zahtevek preda katerikoli slovenski zavarovalnici, ki je članica Škodnega sklada.

Slovensko zavarovalno združenje v primeru nesreče s pobegom svetuje, da se po nesreči čimprej vloži odškodninski zahtevek na Slovensko zavarovalno združenje ali zavarovalnico, pri kateri ima oškodovanec sklenjeno zavarovalno polico. Po vložitvi zahtevka Škodni sklad krije le nematerialno škodo, nastalo pri prometni nesreči s pobegom. Sklad krije odškodnino le do minimalne zavarovalne vsote (tiste, ki je bila podpisana na dan dogodka). Zakon je zapisan tako, da zavaruje tiste, ki so v nesreči s pobegom utrpeli škodo zaradi smrti, telesne okvare in poškodbe.

Kljub temu, da ste bili oškodovani v nesreči s pobegom, za vas še ni vse izgubljeno. Kot oškodovanec imate namreč pravico zahtevati odškodnino predvsem za nematerialno škodo.


Objave v medijih
Certifikati in garancije
ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.
Pobeg s kraja nesreče 0.0 (0%) 0 glasov
Ocenite naše delo, povejte vaše mnenje

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26