Odškodnina za hudo telesno poškodbo

Odškodnina za hudo telesno poškodbo

Odškodnine

Ko govorimo o prometnih nesrečah, najprej pomislimo na materialno škodo na avtomobilih. To je preprosto zato, ker gre za pločevino, ki jo lahko popravimo ali enostavno zamenjamo. Ljudje smo po naravi zelo občutljivi, ko gre za fizične ali duševne bolečine, in nekako poskušamo odmisliti takšne boleče situacije. Vendar v resničnem življenju žal temu ni vedno tako.

V Visoki odškodnini Planinšec se po besedah Doriana Planinšca, ki se že vrsto let ukvarja z odškodninskim pravom, zelo pogosto srečujemo s hudimi telesnimi poškodbami s trajnimi posledicami, do katerih prihaja predvsem v prometnih nesrečah ter delovnih nezgodah.

Huda telesna poškodba je resna poškodba, ki je lahko posledica prometne nesreče, delovne nezgode, nezgode na javni ali zasebni površini ter fizičnega napada. Takšne poškodbe povzročajo veliko škode za zdravje, ogrožajo življenje poškodovane osebe, uničujejo dele telesa ali organov, vodijo k začasni ali trajni nezmožnosti za delo ter celo invalidnosti.

V tem članku vam pravni strokovnjak za odškodnine Dorian Planinšec, direktor Visoke odškodnine Planinšec, želi podati vse pomembne informacije in koristne nasvete v zvezi z vašimi pravicami in možnostmi uveljavljanja odškodnine za hudo telesno poškodbo. Ne glede na to, da nam internet ponuja odgovore na številna vprašanja in dostop do brezplačnih informacije z vseh področij življenja, se še vedno srečujemo z ljudmi, ki enostavno ne vedo, kaj je odškodnina, kdaj jim pripada in v kakšni višini. To je verjetno zato, ker ne želimo brati o stvareh, ki so lahko zelo boleče, in za katere upamo, da nas nikoli ne bodo doletele. Nekateri imajo srečo, da naših storitev ne potrebujejo, nekaterim pa smo bili v izjemno pomoč, ko jih je doletela katastrofalna nesreča s hudimi posledicami.

Kaj je huda telesna poškodba?

Med hude telesne poškodbe štejemo zlome, natrgane mišice, poškodbe živcev z ali brez potrebnega operativnega posega, raztrganine kože, hude poškodbe glave s pretresom možganov, amputacije prstov, opekline s presaditvijo tkiva ter brazgotine, ki predstavljajo grobo skaženost telesa.

Med izredno hude telesne poškodbe štejemo vse večkratne ter odprte zlome z operativnim posegom vstavljanja osteosintetskega materiala, kot so ploščice in vijaki, hude travme glave z morebitnimi epileptičnimi napadi, vstavitev kolenske ali ramenske proteze, amputacije okončin, delno invalidnost (paraplegija) ter popolno invalidnost (tetraplegija).

Za hude telesne poškodbe je značilno naslednje:

  • poškodovana oseba je s kraja nesreče prepeljana z reševalnim vozilom;
  • po urgentnem pregledu je lahko hospitalizirana na travmatološkem oddelku;
  • pri številnih poškodbah se opravi več specialističnih pregledov ter operacij;
  • po odpustu iz bolnišnice je čas zdravljenja in okrevanja po navadi dolgotrajen;
  • poleg fizičnega zdravljenja je potrebno zelo zahtevno psihično zdravljenje, ko huda telesna poškodba pusti trajne posledice, kot so amputacije, slepota, gluhost, delna ali popolna invalidnost;
  • tekom zdravljenja se dogajajo številne nevšečnosti ter pogosti zapleti;
  • poleg posledic na fizičnem zdravju hude telesne poškodbe pustijo posledice na psihičnem zdravju ter finančnem stanju poškodovane osebe;
  • hude telesne poškodbe lahko povzročijo začasno ali celo trajno nezmožnost opravljanja dela.

Odškodnina za hudo telesno poškodbo je sestavljena iz:

  • odškodnine za nepremoženjsko ali nematerialno škodo, v katero sodijo telesne poškodbe, bolečine, pretrpljen strah, posttravmatska stresna motnja;
  • odškodnine za nastalo premoženjsko ali materialno škodo, v katero sodijo izpad dohodka pri plači, izgubljen dobiček, stroški, povezani z zdravljenjem, kot so prevozi, nakup pripomočkov, opreme ter zdravil;
  • odškodnine za bodočo premoženjsko ali materialno škodo, povezano s stroški po zaključku zdravljenja zaradi trajnih posledic;
  • če poškodovana oseba ni več sposobna skrbeti zase, ji pripada odškodnina v obliki rente zaradi pomoči druge osebe – sodna praksa je tukaj enotna, in sicer lahko odškodnino dobi tudi, če ji pomoč nudijo domači;
  • če poškodovana oseba po nesreči ni sposobna več opravljati pridobitne dejavnosti, ji pripada odškodnina v obliki rente za izgubljeni zaslužek, pri čemer šteje invalidnost 1. kategorije, renta pa je lahko doživljenjska ali velja, dokler se stanje poškodovane osebe ne spremeni in se izplačuje mesečno. Obstaja še kapitalizirana renta, ki se izplačuje v enkratnem znesku, in sicer, ko gre za dokončno zdravstveno stanje, ki se ne bo spremenilo;
  • odškodnine za hudo invalidnost bližnje osebe v povprečju 20.000 €.

Vsote odškodnin za hude telesne poškodbe in invalidnost

Strokovnjak s področja odškodnin Dorian Planinšec iz Visoke odškodnine Planinšec pravi, da so višine odškodnin zelo različne in odvisne od več dejavnikov. Ne obstaja univerzalna tabela višin odškodnin, temveč se vsak posamezni primer obravnava zase na podlagi sodne prakse v Sloveniji. Za lažjo predstavo lahko rečemo, da za hudo telesno poškodbo odškodnina znaša med 45.000 € in 450.000 €. V primeru invalidnosti lahko odškodnina doseže do 1.200.000 €, vključno s kapitalizirano rento.

V takšnih primerih je po besedah Doriana Planinšca izjemno pomembna strokovna pomoč pravnega svetovalca, specializiranega za področje odškodnin, ki bo profesionalno vodil ta kompleksen postopek in zaščitil pravice poškodovane osebe do pravične odškodnine. Treba je poudariti, da je za sam postopek odškodnina skrbno zbrana medicinska dokumentacija. Med dolgotrajnim zdravljenjem se nabere precej dokumentacije, zato jo je pomembno sproti in kronološko shranjevati.

Kaj je akontacija za hudo telesno poškodbo in invalidnost?

Pri dolgotrajnem zdravljenju ima poškodovana oseba na eni strani izpad dohodka pri plači zaradi nezmožnosti za delo, na drugi strani pa povečane stroške, kot so nakup zdravstvenih pripomočkov, samoplačniška rehabilitacija, prenova stanovanja in podobno. V takšnih situacijah smo vam lahko v veliko pomoč pri vlaganju akontacijskega zahtevka že v začetnih tednih zdravljenja. Višina izplačane akontacije se giblje med 2.000 € in 20.000 €, pri delni ali popolni invalidnosti celo do 40.000 €. Glede na težko situacijo, v kateri se poškodovana oseba nahaja, izplačilo akontacije vsaj finančno olajša že tako hudo stisko. Izplačana akontacija se na koncu odšteje od končnega zneska podpisane poravnave. Torej vam lahko na začetku zdravljenja na vašo željo uredimo izplačilo akontacije ter brezplačno priskrbimo izvedenska mnenja zdravnikov specialistov.

Ste morda utrpeli zelo hudo poškodbo?

V Visoki odškodnini Planinšec na čelu z Dorianom Planinšcem, pravnim strokovnjakom za odškodnine, bomo poskrbeli za pravično zadoščanje za vaše telesne poškodbe kot tudi materialno škodo ter mesečno rento za morebitno bodoče prikrajšanje. V primeru, da je vaše zdravstveno stanje ocenjeno kot dokončno in nespremenljivo, vam lahko uredimo izplačilo kapitalizirane rente za vsa leta do konca življenja v enkratnem znesku.

Ko govorimo o bodoči materialni škodi, predvsem mislimo na zmanjšano delovno zmožnost ter posledično izgubo zaslužka v bodoče. Ta škoda, ki izvira iz samega dogodka, je dejansko bodoča škoda. Znesek odškodnine bi mogel vzpostaviti stanje, ki bi dejansko nastalo, če se vam ne bi nič zgodilo.

Materialna škoda za delno invalidnost ali paraplegijo

V primeru delne invalidnosti ali paraplegije se odškodnina za materialno škodo deli na:

  • bodočo materialno ali premoženjsko škodo, ki zajema bodoče izgubljene mesečne zaslužke. Računa se na podlagi predvidene delovne dobe. Pri mladih osebah se po navadi izplačuje doživljenjska mesečna renta ali enkratna kapitalizirana renta. Pri kapitalizirani renti je treba navesti tehten razlog za njeno izplačilo.

Poleg izgubljenih zaslužkov vam pripadajo še stroški doživljenjske profesionalne nege in pomoči na domu v višini približno 1.300 € na mesec, zato je pomembno, da zadevo vodi izkušen strokovnjak za odškodnine – pri tem se lahko zanesete na Doriana Planinšca iz Visoke odškodnine Planinšec;

  • že nastale stroške, kot so prenova bivalnega prostora za invalidno osebo, nakup medicinskih pripomočkov, zdravil in podobno.

Ali bližnjim osebam invalidov pripada odškodnina in v kakšnem znesku?

Kot pravi Dorian Planinšec iz Visoke odškodnine Planinšec, posledic invalidnosti ne čutijo samo invalidne osebe, temveč tudi njihovi domači. Torej je vsaka bližnja oseba, ki živi na istem naslovu z invalidno osebo, upravičena do odškodnine v povprečju 25.000 €. Za paraplegijo in tetraplegijo so zneski višji.

Kako je s psihološkimi težavami pri hudih telesnih poškodbah?

Pri hudih telesnih poškodbah se poleg že naštetih fizičnih poškodbah v večini primerov izražajo tudi psihološke travme. Ena od najpogostejših diagnoz je posttravmatska stresna motnja, ki lahko pusti trajne posledice za psiho poškodovane osebe.

Treba je poudariti, da sta posttravmatska stresna motnja in strah ločena pojma, ki se tudi denarno ločeno vrednotita v odškodninskih zahtevkih.

Primarni strah se pojavi ob samem dogodku, sekundarni strah pa v času zdravljenja, ko se poškodovana oseba boji za izid zdravljenja. Ko gre za dolgotrajna zdravljenja, je sekundarni strah zelo intenziven ter oškodovanca spremlja ves čas tekom njegovega zdravljenja.

Na koga se obrniti po pomoč pri hudi poškodbi ali invalidnosti?

Visoka odškodnina Planinšec na čelu z Dorianom Planinšcem se je v zadnjih letih posebej specializirala za kompleksne primere hudih in izredno hudih telesnih poškodb ter invalidnosti, nastalih v prometnih nesrečah, delovnih nezgodah ali nezgodah drugega izvora. Prav takšni primeri zahtevajo strokovno usposobljen kader pri izdelavi odškodninskega zahtevka ter profesionalen pristop k sami zadevi. Stranki je treba najprej svetovati glede priprave potrebne dokumentacije. Vsako specialistično mnenje je izjemno pomembno, zato sta natančnost in doslednost v takšnih zadevah ključnega pomena. Svoje stranke obravnavamo skrbno skozi celoten postopek zdravljenja, svetujemo glede samega poteka ter na njeno željo uredimo tudi akontacijo v prvih mesecih zdravljenja.

Če ste se hudo poškodovali ali dobili status invalidne osebe v prometni ali delovni nesreči, nas pokličite na našo brezplačno telefonsko številko 080 2626 ter se prepričajte, da smo zagotovo vaša prava izbira.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26