Visoka odškodnina za poškodbe motorista

Visoka odškodnina za poškodbe motorista

Odškodnine

Če je v prometno nesrečo z motorjem vpleteno še drugo vozilo ali neznan povzročitelj, se odškodnina pridobi od zavarovalnice povzročitelja ali v zadnjem primeru od Slovenskega zavarovalnega združenja.

V kolikor je ugotovljeno, da je motorist sam udeležen v prometni nezgodi, pa velja naslednje:
  • da motorist ni prilagodil svoje vožnje razmeram na cestišču,
  • da je motorist izgubil oblast nad motornim vozilom ali
  • da je motorist iz neznanega razloga povzročil prometno nezgodo.

Velikokrat se zgodi, da motoristu zdrsne s cestišča zaradi kamenja, peska, ledu ali česa podobnega, in se kljub temu tretira, da lahko odškodnino dobi le v primeru sklenjenega AO-plus zavarovanja, kot da je motorist za nesrečo kriv sam, čeprav krivda dejansko ni bila njegova. Šteje se, da motorist svoje vožnje ni prilagodil razmeram na cestišču.

Če ste kot motorist sami udeleženi v prometni nezgodi, je obvezno obvestiti policijo čimprej, najkasneje v roku 24 ur od prometne nezgode. V nasprotnem primeru izgubite denarne pravice z naslova AO-plus zavarovanja, v primeru, da ga imate sklenjenega. Več o tem, kaj krije AO-plus odškodnina, si preberite na povezavi.

Policija obvezno pregleda pnevmatike, da ugotovi, če je motorno vozilo tehnično brezhibno.
Pri enoslednih vozilih (motorjih) za razliko od dvoslednih vozil za upravičenje do odškodnine z naslova telesnih poškodb ni obvezno, da bi motorno vozilo moralo imeti materialno škodo, kot je to obvezno pri dvoslednih vozilih (avtomobilih).

Odškodnina za primer poškodb pri motoristu je velikokrat odvisna od tega, ali je motorno vozilo tehnično brezhibno.

Kako je glede odškodnine za poškodbe motorista v primeru, ko je motorist sam udeležen v prometni nezgodi?

Motoristi so pogosto sami udeleženi v prometni nesreči, kar se lahko zgodi zaradi peska ne cestišču, lukenj ali zdrsljivega cestišča, ki nastane kot posledica mastnih ali poledenelih površin. Ker gre za enosledna vozila, pride do zdrsa motorja in posledično poškodb, tako telesnih kot materialnih. Policija mora biti za primer upravičenja do odškodnine o padcu z motorjem obveščena v roku 24 ur. Opraviti je treba tudi test alkoholiziranosti, da se ovrže domnevo prekomerne alkoholiziranosti.

Pri udeležbi samo enega udeleženega motornega vozila ali več (če ni trkov) se namreč šteje, da je motorist sam kriv za prometno nezgodo, četudi so bili krivi drugi dejavniki. Motorist je prav tako dolžan plačati, čeprav za nesrečo ni bila kriva prekomerna hitrost. V vseh primerih, neodvisno od tega, ali je bil dejansko storjen prekršek ali ne, lahko motorist pridobi upravičenje do odškodnine zaradi prometne nesreče z motorjem. V tem primeru mora imeti sklenjeno AO-plus zavarovanje motorja. Pri motorjih je dodaten pogoj za upravičenje do odškodnine z naslova AO-plus zavarovanja, da je motorno vozilo tehnično brezhibno.

Poškodbe motoristov so večinoma hude. Blage poškodbe motoristov so predvsem udarnine po telesu in lažje bolečine v sklepih. Ker pa so padci motoristov zelo agresivni ali nerodni zaradi specifike gibanja, so poškodbe hude telesne narave. Zelo pogosti so zlomi ključnice, vratnih vretenc, torakalne hrbtenice, stegnenice in natrgane križne vezi oz. ruptura meniskusa pri prometni nesreči.

Poškodbe motorista pri prometni nesreči pogosto vključujejo tudi poškodbo čelade in obvezne opreme, ki se mora obvezno poslikati in prijaviti zavarovalnici, saj se bo kasneje upoštevala kot vrednost škode pri sami odškodnini.

Ne odlašajte in nas kontaktirajte https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/.


Objave v medijih




Certifikati in garancije




ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26