Ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči in želite odškodnino?

Ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči in želite odškodnino?

Odškodnine

Odškodnina za poškodbo kolesarju pripada tudi v primeru krivde

Število kolesarjev je v zadnjih letih nenehno v porastu, saj se delež kolesarjev v prometu nenehno povečuje in je po nekaterih raziskavah dosegel že 10 % vseh uporabnikov v prometu.

Z vedno večjim številom kolesarjev, ki že sicer spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, pa narašča tudi njihova ogroženost in posledično število prometnih nezgod.

Podatki iz leta 2018 kažejo, da je bil delež kolesarjev med vsemi udeleženimi v prometnih nesrečah 6,6 %. V preteklem letu je bilo na slovenskih cestah zabeleženih skupno 1210 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, od tega je življenje izgubilo 8 kolesarjev, 189 je bilo huje poškodovanih, 880 pa lažje poškodovanih.

Če ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči, je pomemben podatek, da za nastalo škodo v večini odgovarjata voznik motornega vozila in zavarovalnica, pri kateri ima voznik sklenjeno obvezno avtomobilsko zavarovanje, saj je njuna odgovornost objektivna (odgovornost brez krivde), posledično pa vam pripada odškodnina za poškodbo kolesarja.

Zakonodajalec je zaradi povečane nevarnosti, ki jo predstavljajo vozeča motorna vozila napram kolesarjem, oškodovancem tako olajšal pot do odškodnine, ki vam po zakonu pripada, če ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči. V praksi to pomeni, da so kolesarji (in seveda tudi pešci) v večini primerov upravičeni do odškodnine za telesne poškodbe, ki so jih utrpeli v prometni nesreči, razen v primeru, če se dokaže, da je šlo za namerno povzročeno nesrečo s strani kolesarja.

Le malo ljudi je seznanjenih z dejstvom, da sodišča in zavarovalnice v primeru, če ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči in ste zanjo delno odgovorni sami (vožnja po cesti, ki ni namenjena kolesarjem, vožnja v napačno smer, neupoštevanja prometnih znakov, neuporaba zaščitne čelade …), šibkejšim udeležencem v prometu (kolesar, pešec) pripisujejo nižjo sokrivdo.

Povzročitelj prometne nesreče torej odgovarja tudi v primeru, da ni kriv za nastanek prometne nesreče, če je povozil šibkejšega udeleženca v prometni nesreči, kot je na primer pešec ali kolesar. Odškodninsko odgovarja zavarovalnica, pri kateri je bilo vozilo zavarovano, ki tudi v primeru, da voznik vozila ni naredil nobenega cestno-prometnega prekrška, odgovarja na podlagi objektivne odgovornosti, ker je imetnik nevarne stvari – vozilo. Velikokrat so pešci ali kolesarji krivi za nastanek prometne nesreče in imajo tudi izrečen prekršek, pa vendar odškodnino za poškodbe pridobijo. Je pa v teh primerih odškodnina znižana, ker se štejejo prekrški pešca ali kolesarja za soprispevek, ki večinoma predstavlja 30 %, lahko pa seveda tudi 80 % ali samo 10 %, odvisno od tega, kakšen prekršek je naredil pešec ali kolesar (primer razsodbe sodišča v primeru neuporabe čelade je bila odškodnina, znižana za 10 % za poškodbo glave, ki jo je utrpel v prometni nesreči).

Kaj vam svetujemo v primeru, da ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči?

• V primeru prometne nesreče vam svetujemo, da izpolnite evropsko poročilo o prometni nesreči. V primeru, da povzročitelj ne prizna krivde, je najbolje, da na kraj nesreče pokličete policijo, ki bo opravila ogled kraja nesreče in o tem naredila zapisnik.

• Zaželeni so posnetki fotografij nastale materialne škode (kolesa, oblačil, opreme, očal, čelade …) in poškodb na telesu.

• Ne glede na intenzivnost poškodb oziroma bolečin, obiščite urgentnega oziroma osebnega zdravnika.

• Takoj ko je možno, navežite stik s strokovnjaki, ki imajo na področju odškodnin obilico znanja in izkušenj, da vas bodo strokovno in transparentno vodili skozi celoten postopek pridobitve upravičenja do odškodnine zaradi nastale nezgode. Pomagali vam bodo vse od zbiranja ustrezne dokumentacije, informiranja in seznanitve z vsemi potrebnimi koraki in postopki celotnega procesa pa do izplačila ustrezne odškodnine.

Pomembne in koristne informacije, če ste bili kot kolesar poškodovani v prometni nesreči.

• Tudi če je kolesar tisti, ki je naredil cestnoprometni prekršek, pri čemer voznik motornega vozila ni naredil prekrška, bo kolesar pridobil upravičenje do odškodnine z naslova objektivne odgovornosti voznika vozila.

• Avtomobilist se lahko le s sklicevanjem na popolnoma neustrezno ravnanje kolesarja objektivne odgovornosti (v celoti) razbremeni samo v primeru, če dokaže, da je prometna nesreča nastala izključno zaradi dejanja kolesarja, ki ga ni mogel pričakovati in se mu izogniti. Kolesar bi (tako kot kot pešec) moral ravnati že skoraj naklepno, da mu ne bi pripadalo upravičenje do odškodnine.

• Odškodnina vam ne glede na okoliščine prometne nesreče (razen zgoraj omenjene izjeme) pripada in ste zanjo po zakonu upravičeni, zato vam ponovno svetujemo, da poiščete ustrezno strokovno pomoč ekipe, ki vam bo s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in znanjem pomagala do najvišje možne odškodnine za poškodbo kolesarja. Obrnite se na nas še danes https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/.


Objave v medijih




Certifikati in garancije




ŽELITE BREZPLAČNO PRAVNO MNENJE ZA SVOJ PRIMER? POKLIČITE NAS NA NAŠO BREZPLAČNO 24-URNO ŠTEVILKO.
PRAVOČASEN NASVET JE ZELO POMEMBEN.
NE ČAKAJTE, DA NE BO PREPOZNO.
Naši izkušeni pravniki vam pomagajo do pravice in odškodnine, ki si jo zaslužite.

brezplačni telefon


Imate vprašanje? Pišite nam

Vedno nas lahko pokličete na brezplačno številko 080 26 26, ali pa nam pošljete sporočilo preko spodnjega obrazca in z veseljem vam bomo pomagali.
Spletna stran uporablja piškotke
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razlikujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

x
080 26 26